Головна » 2016 » Травень » 19 » 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
12:22
18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

16 травня 2016 р. відбулися заходи щодовшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.Указом Президента України № 472 від 16 травня 2014 р. в Україні було встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу, який відзначається щороку 18 травня. 12 листопада 2015 р. Верховна Рада України визнала депортацію з Криму в 1944 р. геноцидом кримськотатарського народу і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, оскільки у цей день розпочалося виселення татар з території Кримської АРСР.Більшу частину було виселено до Узбекистану та прилеглі райони Казахстану і Таджикистану, невеликі групи було відправлено в Марійську АРСР, на Урал і в Костромську область Росії.До кінця наступного місяця виселили 200 тисяч осіб.

 

У заходах, які були проведенівикладачами кафедри ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін к.і.н. Скубій І.В. та Бондар Н.О. взяли активну участь студенти групи 12 ТТа та 11 ТС ННІ ТС.

Студенти ознайомились з фотовиставкою «18 травня 1944 року – трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Боротьба за повернення на Батьківщину. Інтеграція в демократичній Україні». Представлені матеріали розкрили присутнім етапи боротьби кримськотатарського народу за відновлення історичної справедливості, повернення і облаштування на рідній землі, відродження і інтеграцію в демократичній Україні. Студенти підготували свої доповіді та проілюстрували їх матеріалами фотовиставки.

Для обговорення серед присутніх також було запропоновано фільм «Хайтарма», першу художню картину, присвячену депортації кримських татар 1944 р.

Проведене інтерактивне заняття в рамках курсу з «Історії України» звернуло увагу студентства на трагічні події, пов’язані з геноцидом кримськотатарського народу у 1944 р., та актуалізувало важливість збереження історичної пам’яті.

 

Переглядів: 646 | Додав: SK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: