Головна » 2017 » Жовтень » 17 » Екскурсія студентів ННІ БМ історичними пам'ятками Краснокутського і Богодухівського районів
00:53
Екскурсія студентів ННІ БМ історичними пам'ятками Краснокутського і Богодухівського районів

13 жовтня студенти ННІ бізнесу і менеджменту взяли участь в екскурсійній подорожі чарівними містам Краснокутського і Богодухівського районів разом з координатором інформаційно-виховної роботи ННІ БМ Дудник О.В., кураторами академічних груп викладачами кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту Богомоловою К.С., Кралею В.Г., Подольскою О.В., Смігуновою О.В. та головою студентської ради ННІ БМ Онопрієнко К.С.

Першою нашою зупинкою став Наталіївський парк, що знаходиться в селищі Володимирівка Краснокутського району Харківської області, також відомий як заміська садиба «Наталіївка» (Наталівка). Парк досить різноманітний. З екзотичних видів тут можна зустріти цінні хвойні рослини: ялицю - білу та одноколірну, ялини - білу, колючу, колючу форму Костера, сосну жовту, ялівець віргінський. З листяних порід цікаві липи - кримська, кавказька, американська, дуби - болотний і червоний (північний). Виділяються у посадках клен сріблястий, береза бородавчата форма плакуча. У парку близько 100 видів і форм дерев і чагарників.

Після невеликої прогулянки по парку, була подорож до Пархомівського історико-художнього музею ім. П.Ф. Луньова. Тут експонується безцінна колекція, завдяки якій музей добре відомий далеко за межами України. Нам були представлені оригінали картин найвидатніших майстрів, визнаних у всьому світі: Пікассо, Ренуара, Бенуа, Казимира Малевича, Кандінського, Верещагіна, Шишкіна, Рєпіна, Левітана. Є ескізи Володимира Маяковського, олівцеві малюнки Тараса Шевченка та ін.

Колекція Пархомівського музею вражає - понад шість тисяч експонатів. В основному це твори образотворчого мистецтва, хоча є і предмети декоративно-прикладного мистецтва, археологічні та етнографічні експонати. Крім живописних та графічних робіт, в Пархомівському музеї можна побачити скульптури, старовинні ікони, фарфорові вироби XVIII століття, зброю та знаряддя праці епохи неоліту і бронзи, предмети побуту, починаючи з часів Київської Русі і закінчуючи XIX століттям.

Далі наша подорож продовжилася до Краснокутського дендропарку – єдиного із найстаріших дендропарків України, історія якого налічує понад 200 років. Розташований він у мальовничій місцевості Харківської області на околиці селища Краснокутськ в селі Основинці. Схили сформовані терасами. Доріжки оздоблено з урахуванням можливості огляду пейзажів і місцевих композицій із різноманітних рослин. Єдина широка алея дендропарку, обсаджена ялинами, проходить його південною околицею і починається відразу біля головного входу. В парку є два ставки, три муловідстійники, чотири джерела-криниці з водою, що має лікувальні властивості. На східному боці яру з монастирських часів збереглися підземні ходи. А в затишних куточках парку є альтанки. Дерева в дендропарку в основному розміщені групами і ретельно підібрані. На верхньому ставку є невеликий острів, насипаний ще Каразіними — так званий «Острів кохання», який з’єднаний з основною доріжкою містком. Також на території Краснокутського дендропарку на деревах і стежках можна побачити різних дерев’яних персонажів російських народних казок: русалку на гілках, кота вченого, хатинку на курячих ніжках з бабою-Ягою, триголового Змія Горинича, лісовика і сову та багато інших.

Наприкінці нашої екскурсії ми відправилася до Шарівського палацу, який знаходиться у смт. Шарівка Богодухівського району Харківської області. Шарівська садиба зовнішнім виглядом нагадує казковий замок. Це двоповерхова споруда білого кольору, оперезана карнизом, зі стрілчастими вікнами та балконом. Парадний вид прикрашають дві восьмигранні вежі, увінчані зубцями та шпилями. Час наклав на замок свій відбиток. Незважаючи на те, що Шарівський палац довгий час приходив у запустіння, він і сьогодні не втрачає своєї привабливості. Вціліли деякі елементи декору, багата ліпнина, розписні плафони тощо. Навіть якщо здалеку дивитися на замок, відчувається його величність та вишуканість. Від замку тераси ведуть в Шарівський парк. Тут ростуть старовинні дуби, блакитні ялини, ясени тощо. Вік одного з дубів становить близько 600 років! У парку дуже мальовничі ставки. Через один із них перекинуто кам'яний місток. Він веде на так звану цукрову гірку. Палац налічує два поверхи, парадний вхід спрямований на південь — прямо на каскад паркових галерей. Над парадним фасадом височіють дві восьмигранні вежі зі стрільчатими вікнами, зубцями та шпилями. Всього в палаці налічується 26 кімнат та три зали. У центральній частині палацу, що позначена двома вежами, містяться велика вітальня, кабінет та оздоблений дубом зал-бібліотека, парадні сходи, великий бальний зал, а також частина житлових кімнат. Саме центральна частина палацу зберегла своє вражаюче і красиве оздоблення. Розписи стін, художні плафони на стелях, каміни з білого та рожевого мармуру, печі, оздоблені кахлем художньої роботи. Відвідання Шарівського замку дасть змогу поринути в світ таємничості, непідвладної часу.

На цьому і закінчилася наша цікава і незабутня подорож. Додому вирушили з відчуттям нового і прекрасного в душі.

Студентка 23-ЕП групи,
Бобро Ірина

Переглядів: 465 | Додав: SK | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: