Головна » 2015 » Листопад » 18 » ПАМ’ЯТІ ПРОФЕСОРА ІВАНА ОЛЕКСІЙОВИЧА БЕЛЕБЕХИ З НАГОДИ 85-ти РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ (10.11.1930-22.01.2015)
07:30
ПАМ’ЯТІ ПРОФЕСОРА ІВАНА ОЛЕКСІЙОВИЧА БЕЛЕБЕХИ З НАГОДИ 85-ти РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ (10.11.1930-22.01.2015)

10 листопада 2015 року доктору економічних наук, професору, заслуженому працівнику освіти України та відомому публіцисту і патріоту України Івану Олексійовичу Белебесі виповнилося б 85 років!

 

Іван Олексійович Белебеха народився в с. Синиха Куп’янського району Харківської області. У 1946 році закінчив семирічну сільську школу. Після закінчення школи навчався в Харківському обліково-кредитному технікумі Держбанку СРСР, який закінчив у 1950 році.

Після отримання середньої освіти був направлений працювати бухгалтером-ревізором Ашхабадської залізниці Туркменської РСР в м. Красноводськ (нині – м. Туркменбаші Республіки Туркменістан).

В 1950-1952 роках служив в армії у м. Баку Азербайджанської РСР.

Наступні 8 років свого життя Іван Олексійович працював у фінансових органах м. Харкова. Працюючи, здобував вищу економічну освіту на вечірньому відділенні Харківської філії Одеського кредитно-економічного інституту, яку закінчив у 1956 році. З 1960 року по 1962 рік працював головним бухгалтером радгоспу «Барвінківський» Харківської області.

У 1962 році Іван Олексійович розпочав свій шлях в економічній аграрній науці, вступивши до аспірантури Харківського сільськогосподарського інституту. В 1964 році успішно захистив кандидатську дисертацію «Облік витрат та шляхи зниження собівартості технічних культур в радгоспах», а в 1968 році йому присвоєно вчене звання доцента кафедри бухгалтерського обліку сільськогосподарського виробництва.

З 1966 року по 1971 рік був завідувачем кафедри обліку та фінансів Курського сільськогосподарського інституту.

З 1971 року займав посаду завідувача кафедри бухгалтерського обліку Тернопільського фінансово-економічного інституту, під час роботи в якому Іван Олексійович Белебеха був куратором групи, де навчався третій Президент України – Віктор Андрійович Ющенко. Працюючи в м. Тернопіль, в 1979 році захистив докторську дисертацію «Проблеми обліку витрат виробництва і калькуляції собівартості продукції в сільському господарстві», а в 1981 році отримав вчене звання професора по кафедрі бухгалтерського обліку в сільському господарстві.

У 1981 році був завідувачем кафедри бухгалтерського обліку і фінансів Дніпропетровського сільськогосподарського інституту, де працював три роки.

У 1988 році життєвий шлях Івана Олексійовича перетинається з нашим Університетом, куди він прийнятий професором кафедри економіки і організації сільськогосподарського виробництва. Після створення кафедри обліку і аудиту ХНТУСГ ім. Петра Василенка працював на ній професором з 2000 року по 2008 рік. Поряд з вивченням проблем бухгалтерського обліку науковець займався питаннями адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Іван Олексійович є автором та співавтором понад 100 публікацій, серед яких 10 книжок з обліково-фінансової тематики. За час наукової роботи ним було підготовлено 5 кандидатів і 2 доктори економічних наук. Член спеціалізованих вчених рад з присудження наукових ступенів кандидатів і докторів економічних наук. Очолював спеціалізовану вчену раду в Харківському державному університеті харчування і торгівлі.

Іван Олексійович Белебеха у 2008 році отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Поряд з ґрунтовними науковими дослідженнями з економіки та державного управління Іван Олексійович займався патріотичною публіцистикою, він автор більше десятку книг та багатьох статей і виступів, які торкалися питання української нації та її свободи. Серед них: «Українська еліта» (1999 р.), «Честь України» (2001р.), «Україна: шлях до воскресіння» (2007 р.), «Національна Україна» (2010 р.), «Світоглядні перлини Української Національної Ідеї» (2012 р.) та інші.

Відомий політичний діяч, Герой України Левко Лук’яненко говорив про Івана Олексійовича Белебеху: «Удивляюсь его работоспособности и радуюсь, что в среде нашей патриотической ученой публики есть человек, везде успевающий: не чурается различных публичных собраний и других разнообразных мероприятий да еще и работает над серьезными темами и издает книги».

Безмежна любов Івана Олексійовича до України, його патріотична позиція, глибокі знання філософії та історії українства знайшли своє відображення в підготовці науковцем авторського курсу «Світоглядні системи українства» на основі навчального посібника «Філософія українського світогляду», який було впроваджено на кафедрі ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін нашого Університету.

В нашій бібліотеці 10 листопада 2015 року було відкрито виставку наукових та публіцистичних творів Івана Олексійовича Белебехи.

11 листопада 2015 року відбувся Круглий стіл пам’яті професора Івана Олексійовича Белебехи, організатором якого виступила кафедра обліку та аудиту за підтримки кафедри економіки та маркетингу і кафедри ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін. У заході взяли участь керівництво Університету та ННІ бізнесу і менеджменту, викладачі-колеги, студенти, а також запрошені гості – друзі Івана Олексійовича. Присутні згадували Івана Олексійовича як високоосвічену, толерантну, добру Людину, яка зробила вагомий внесок в розвиток науки, зміцнення авторитету нашого Університету та розбудову України.

 

Кафедра обліку та аудиту

 

 

Переглядів: 666 | Додав: SK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: