Головна » 2015 » Березень » 11 » ПРОГРЕСИВНА МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБЛІК І АУДИТ» – УЧАСНИКІВ ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ОЛІМПІАД
17:46
ПРОГРЕСИВНА МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБЛІК І АУДИТ» – УЧАСНИКІВ ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ОЛІМПІАД

Кафедра обліку та аудиту приділяє значну увагу виявленню та розвитку обдарованих студентів, сприянню реалізації їх творчих здібностей, формуванню кадрового потенціалу для науково-дослідницької та виробничої діяльності. Важливою складовою реалізації названих завдань являється участь студентів у Всеукраїнських олімпіадах серед студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації.

В кінці лютого на початку березня щороку перед кафедрою постає питання щодо відбору студентів – учасників II етапу Всеукраїнських олімпіад, з дисциплін, що вивчаються на кафедрі. II етап Всеукраїнських олімпіад проходить в флагманах вітчизняної освіти – базових ВНЗ, визначених Міністерством освіти і науки України.

Досвід та успіхи кафедри обліку та аудиту щодо участі студентів спеціальності «Облік і аудит» у Всеукраїнських олімпіадах (студенти кафедри з дня її створення приймають участь в таких Олімпіадах та є багаторазовими призерами та переможцями різних номінацій) дав змогу розробити оригінальну та прогресивну методику відбору їх учасників.

Сутність методики полягає у визначенні переможців I етапу Олімпіади, який згідно Положенням про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади є основою для делегування студентів на II, Всеукраїнський, етап за інтегральним показником успішності навчання, науково-дослідної роботи, активної громадської позиції в нашому ВНЗ.

Розкриваючи сутність інтегрального показника, варто відмітити, що він складається з двох основних складових:

1) Суми балів, які впродовж навчального року студенти отримують за:

  • навчальну дисципліну, з якої проводиться Олімпіада, та суміжних дисциплін (наприклад, якщо здійснюється відбір на Олімпіаду з «Податкової системи України», то суміжними вважаються дисципліни: «Фінанси», «Фінанси підприємства», «Облік і звітність в оподаткуванні»);
  • участь у наукових конференціях та опубліковані статті з тем, які входять в предмет дисциплін Олімпіади;
  • перемоги та участь у регіональних та Всеукраїнських навчальних та наукових конкурсах;
  • призові місця на відповідній Олімпіаді попереднього року (адже, як показує практика, досвід таких змагань важить дуже багато).

2) Суми балів за I тур Олімпіади, який максимально імітує завдання, що будуть представлені на Всеукраїнському етапі (щоб розробити такі завдання – проводиться аналіз завдань за попередні роки, що виконувались на II етапах Всеукраїнських олімпіад; аналізуються підходи у викладанні навчальних дисциплін у ВНЗ, які приймають II етап; використовуються орієнтовні завдання, що надходять з запрошеннями). Варто відмітити, що I тур складається з двох комплексних контрольних робіт – одну студенти пишуть без попередження, щоб забезпечити зріз залишкових знань, а іншу – з виданим переліком питань завдання заздалегідь.

Оцінюються також творчі здібності студентів, що, як показує наш досвід, можуть стати в нагоді. Так, в попередньому навчальному році студентка Губар Анна Андріївна здобула перемогу в номінації «За творчий підхід до виконання теоретичного завдання» у Всеукраїнській олімпіаді з дисципліни «Податкова система України» за вирішення відповідного завдання у віршованій формі.

Отже, в результаті описаного вище порядку оцінювання, переможцями I етапу та учасниками Всеукраїнського етапу Олімпіад стали:

Олімпіада зі спеціальності «Облік і аудит»:

1 місце – Губар Анна Андріївна (група – 54-ОАм);

2 місце – Рибочкіна Тетяна Юріївна (група – 45-ОА).

Олімпіада з дисципліни «Податкова система»:

1 місце – Губар Анна Андріївна (група – 54-ОАм);

2 місце – Робоча Олена Віталіївна (група – 54-ОАм).

Переможці були нагороджені дипломами та цінними подарунками. Варто відмітити, що переможців чекає ще відповідальний період підготовки і участі у II етапі Всеукраїнської олімпіади.

Тож побажаємо найкращим студентам творчої наснаги, невичерпної енергії та нових досягнень для зміцнення успішності нашого Університету.

Руденко С.В.,

асистент кафедри обліку та аудиту

 

 

Переглядів: 748 | Додав: Elenapavlyuk88 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: