Головна » 2017 » Березень » 9 » Відзначення дня народження Тараса Шевченка
13:13
Відзначення дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні 9 березня 2017 року виповнюється 213 років від Дня народження всесвітньовідомого українського поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча Тараса Григоровича Шевченка. Він став, без перебільшення, символом України, зробивши неоціненний внесок у пробудження і формування національної свідомості українського народу, в розвиток української та світової культури. Його ім'ям названо Національну премію України в галузі культури, літератури і мистецтва – найвищу творчу відзнаку в незалежній Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У цей день разом з харків’янами та гостями міста студенти Інституту бізнесу і менеджменту ХНТУСГ разом з кураторами курсів, викладачами кафедри організації виробництва, бізнесу та менеджменту (Грідін О.В., Дудник О.В., Грищенко В.А.) та під керівництвом проректора з науково-педагогічної роботи Жили Віктора Івановича вшанували пам'ять Великого Кобзаря покладанням квітів до його пам’ятника, розташованого по вулиці Сумській у місті Харкові.

Цей, насправді, величний пам’ятник, вважається з поміж майже 1400 одним з найкращих у світі. Він розташований у саду, що названо на честь Тараса Григоровича. Ця пам’ятка архітектури являє собою багатопланову композицію, домінантою якої є, безпосередньо, статуя Т.Г. Шевченка заввишки 5,5 метрів на 11-метровому постаменті, яку за спіраллю оточують 16 динамічних скульптур, що зображують персонажів творів Кобзаря.

Даний пам’ятник створювався за проектом відомого скульптора М.Г. Манізера архітектором Й.Г. Лангбардом, а урочисте відкриття монумента відбулося в далекому 1935 році 24 березня. Цікавим є той факт, що перший в Україні і один з перших у світі пам'ятник Кобзарю – мармуровий бюст – був встановлений саме в місті Харкові у 1881 році на 20-ті роковини після його смерті, а ініціаторами цього виступила родина харківських меценатів Алчевських, чиїм ім’ям названа вулиця на якій розташований адміністративний корпус Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка.

Грідін О.В., ст. викладач кафедри
організації виробництва, бізнесу та менеджементу

Переглядів: 484 | Додав: SK | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: