Головна » 2014 » Листопад » 30 » ЗМІНА НАЗВИ КАФЕДРИ
20:50
ЗМІНА НАЗВИ КАФЕДРИ

КАФЕДРА КУЛЬТУРНИХ УНІВЕРСАЛІЙ

В умовах актуалізації проблем культури, важливим є не тільки систематизація і класифікація знань, отриманих людством протягом всієї історії, в культурологічному ракурсі, а й той досвід, який складається з частин сучасних культурологічних інновацій. Розкриття зв'язків і цінностей культури сьогодення вимагає від педагога особливої методологічної підготовки і позначення критеріїв аналізу дискурсивних практик.

При цьому відбувається освоєння смислів культури як певних універсалій, які є «вічними онтологічними і екзистенційними константами людського буття, фундаментальними світовими категоріями і внутрішнього досвіду».

Культурні універсалії – це поняття, що виражають ті риси культурних явищ, які зустрічаються в будь-яких культурах. Це найбільш поширені і найбільш значимі форми соціального і культурного життя людства: норми, цінності, ідеї, стереотипи мислення і їх антиподи.

Культурні універсалії утворюють цілісну систему, будучи формами трансляції культурного досвіду, виконують такі функції в життєдіяльності людей: визначають категорії цілої епохи або мікроклімату «тепер і нині»; задають багатогранний образ світу або можливість творчої самореалізації особистості; вони визначають наше ставлення до світу в цілому, або в корпоративній культурі.

Сьогодні мова, швидше, йде не про саме поняття «універсалії культури», а про існуючий змістовний та методологічний потенціалі гуманітарного підходу до культурологічних досліджень у відповідності з метою і завданнями.

Культурні універсалії, залежно від історико-культурного контексту і просторово-часових координат, виступають в тому значенні, в якому їх «потребує» епоха, тобто в ролі ідеально-об'єктивної даності, сформованої людиною. Наприклад, питання «Що є краса?» – питання позачасового характеру, але відповіді аж ніяк не універсальні з точки зору загальності.

Будь-які зміни, які відбувалися і відбуваються в культурі, впливають і на саму людину: змінюється етичний статус, трансформуються основні життєві смисли і цінності. Людина – це головний і основний «провідник» базових цінностей культури, що і відображається в культурних універсаліях, зберігаючи прагнення до самореалізації та самовдосконалення.

До таких сучасних цілей та завдань готові педагоги-новатори КАФЕДРИ КУЛЬТУРНИХ УНІВЕРСАЛІЙ

Переглядів: 813 | Додав: SK | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: