Головна » 2016 » Лютий » 26 » Співпраця з Центром міської історії Центрально-Східної Європи
18:24
Співпраця з Центром міської історії Центрально-Східної Європи

18 лютого 2016 р. асистент кафедри ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат історичних наук Скубій І.В. в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (м. Львів) на Міському семінарі представила своє дослідження "Торгівля, торгівці і споживання в Харкові в 1920-х роках: від загального до особливого".

Вивчення історії торгівлі та споживання є складовою частиною дослідження ранньої радянської історії. В цей час відбувалося становлення радянського суспільства, «нової людини», змінювалися старі та формувалися нові практики повсякденності, підприємницької діяльності, створювалася нова торгівельна та міська інфраструктура, зароджувалася радянська культура споживання.

Економічні трансформаційні процеси, які відбувалися в умовах становлення радянської влади, державного регулювання торгівлі, у тому числі органами державної безпеки, постачання та розподілу поступово сформували нові «правила гри» у сфері торгівельної діяльності та щоденному споживанні.

На семінарі був представлений один із розділів монографії «Торгівля в Харкові в роки НЕПу: економіка та повсякденність (1921 – 1929 рр.)», в якому розглядаються як загальні, так і особливі риси торгівлі і торгівців в 1920-х роках. Авторка прагнула дати відповідь на такі питання: Якою була професія торгівця в роки НЕПу? Які існували для неї підприємницькі ризики, у тому числі якою була роль у цій сфері органів державної безпеки? Чи був дефіцит товарів характерною рисою торгівлі в столичному місті? Яким було місце двох найбільших міст України, Харкова і Києва, у торгівельному обігу?

Переглядів: 771 | Додав: SK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: