Головна » 2016 » Березень » 12 » Пам’яті доктора економічних наук, професора Амбросова Володимира Яковича з нагоди 80-річчя з дня народження (08.03.1936 –18.02.2014)
20:58
Пам’яті доктора економічних наук, професора Амбросова Володимира Яковича з нагоди 80-річчя з дня народження (08.03.1936 –18.02.2014)

08 березня 2016 року виповнилося б 80 років видатному вченому, доктору економічних наук, професору, члену-кореспонденту НААН України, засновнику кафедри обліку та аудиту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка (ХНТУСГ) Амбросову Володимиру Яковичу.

На вшанування пам’яті Володимира Яковича кафедрою обліку та аудиту сумісно з кафедрою організації виробництва, бізнесу і менеджменту та кафедрою економіки та маркетингу за підтримки ректорату університету відбувся ряд заходів. 10 березня 2016 р. була проведена науково-практична інтернет-конференція «Проблеми розвитку аграрної економіки в умовах глобалізації», присвячена пам’яті Амбросова Володимира Яковича, в читальному залі діяла виставка наукових робіт Великого вченого.

 Також 10 березня 2016 р. в ХНТУСГ відбувся круглий-стіл, присвячений пам’яті Амбросова Володимира Яковича з нагоди 80-річчя з дня народження.

У заході взяли участь керівництво університету та ННІ бізнесу і менеджменту, викладачі-колеги, студенти, а також запрошені гості – колеги та друзі Володимира Яковича Амбросова.

Круглий стіл відкрив ректор ХНТУСГ, заслужений працівник освіти України, академік НААН України, академік ІАУ, академік МААО, відмінник освіти України, відмінник аграрної освіти і науки, доктор технічних наук, професор Тіщенко Леонід Миколайович, який відзначив вагомий внесок Володимира Яковича у розвиток передової економічної науки, сучасного виробництва агропромислової продукції, зміцнення авторитету нашого університету та виховання всебічно розвинених фахівців

Директор ННІ бізнесу і менеджменту ХНТУСГ, кандидат технічних наук, професор, академік ІАУ Мазнєв Григорій Євтійович розповів про професійний шлях Володимира Яковича Амбросова в стінах нашого університету, відзначивши при цьому, що свій багатогранний науковий і життєвий досвід він щедро передавав молоді. Необхідно відмітити, що загальний трудовий стаж Володимира Яковича у вищій школі становить майже 28 років.

Завідувач кафедри обліку та аудиту ХНТУСГ, доктор економічних наук, професор Маренич Тетяна Григорівна зазначила, що Володимира Яковича поважали за високий професіоналізм, працелюбність і наполегливість, шанували за доброзичливість, порядність, високу наукову культуру, готовність прийти на допомогу кожному, хто потребував підтримки.

Доктор економічних наук, професор кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності ХНТУСГ Левкіна Руслана Володимирівна повідомила про наукові здобутки і досягнення Володимира Яковича, який є автором і співавтором понад 650 публікацій, серед яких 107 підручників й навчальних посібників, монографій, 88 науково-методичних рекомендацій. Під його науковим керівництвом підготували і захистили дисертації 19 аспірантів та 4 докторанти.

Асистент кафедри обліку та аудиту ХНТУСГ Руденко Сергій Валентинович виступив з доповіддю, з якої слухачі детальніше дізнались про життєві та творчі віхи Володимира Яковича Амбросова.

Колеги, серед яких Плаксієнко Валерій Якович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку Полтавської державної аграрної академії; Амосов Олег Юрійович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії та фінансів Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; Тимчук Віктор Михайлович, заступник директора Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН; Шиян Дмитро Вікторович, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки підприємства та менеджменту Харківського національного економічного університету ім. Семена Кузнеця, поділились своїми спогадами про Володимира Яковича як про людину, для якої найважливішим у житті були обов’язок і відданість справі, якій він служив, чесність, щирість, порядність, доброта.

На семінарі був також присутній Сахненко Віктор Іванович, кандидат економічних наук, доцент, який розповів про іншу сторону життя легендарного вченого: про любов до родини, про щирі і приязні стосунки з колегами і учнями.

Кандидати економічних наук, доценти кафедри економіки і маркетингу ХНТУСГ Кравченко Ольга Михайлівна та Антощенкова Віталіна Володимирівна від імені колишніх студентів та аспірантів Володимира Яковича Амбросова відзначили, що його досвід та знання, якими він щедро ділився, відкрили їм дорогу в науку та допомагають і сьогодні у роботі зі студентами.

Слід зазначити, що ХХ ст. дало світовій науці, зокрема аграрно-економічній, немало неординарних талановитих постатей, професійна діяльність яких піднесла забезпечення науково-технічного прогресу на новий рівень свого розвитку. В Україні таким професіоналом своєї справи був Володимир Якович Амбросов, про що свідчить його творча наукова спадщина.

Завідувач кафедри обліку та аудиту ХНТУСГ, д.е.н., професор Т.Г. Маренич,
старший викладач кафедри обліку та аудиту Н.О. Бірченко 

Переглядів: 854 | Додав: SK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: