Головна » 2015 » Жовтень » 13 » ДО ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ
21:16
ДО ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

Дорогі наші Захисники, сердечно вітаємо Вас зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі на всіх етапах її історії та бажаємо Вам миру, здоров'я і довголіття, бадьорості духу та родинної злагоди, радості і добра!

Цього дня ми знову повертаємося пам'яттю і серцем до грізних і незабутніх сторінок минулого, щоб ще раз осягнути, кому зобов'язані мирним небом над головою, можливістю жити і ростити дітей та онуків.

Це символічний день, свято покрови українського народу, покрови козацтва, також це велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. За цим святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, мужність та лицарство

Від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів світле та радісне свято – Покрова Пресвятої Богородиці духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людській рід, за мир і добро на нашій землі. Історія зберігає багато свідчень того, як вищою волею Пресвята Богородиця боронила наш народ, наше козацьке військо, надавала воїнам сил у боротьбі з ворогом. Саме тому в Україні свято отримало другу назву – Козацька Покрова і відзначається ще й як день українського козацтва.

Колиска українського козацтва, унікальна пам`ятка природи, історії та археології - острів Хортиця. Саме Хортиці судилося стати колискою українського козацтва. Тут виникла найперша Запорозька Січ. Саме тут козацтво почало гуртуватись у військову силу, у струнку військову організацію. Острів завжди перебував у сфері військових і господарських інтересів запорізьких козаків, був їх осідком. Січ на Хортиці згадується в народних переказах і піснях, записаних у XVIII - XIX ст. Оригінальність Хортиці - у рідкісному поєднанні на одній території різноманітних природних комплексів - плавневих лісів і луків, степів, скелястих відшарувань гранітів, балок, дібров, озерних комплексів. Тут розташований Національний заповідник «Хортиця», який в жовтні 2015 року з екскурсійною поїздкою мали унікальну можливість відвідати студенти І курсу спеціальності "менеджмент".

Не можливо передати відчуття, враження та емоції, які отримали студенти від цієї поїздки. Адже острів Хортиця - це, звичайно ж, в першу чергу унікальний природний та історичний комплекс, який привертає увагу туристів з усієї України. На Дніпрі немає острова, рівного Хортиці, ні за розміром, ні за красою. Природа острова багатогранна. Тут можна побачити і крутий скелястий берег, і непрохідні балки, і сосновий бор. Мандруючи по мальовничим куточкам Хортиці, студенти не тільки насолоджувалися унікальною природою, але й доторкнулися до історії.

На цьому острові, що ні урочище то легенда, що ні скеля то героїчна подія, що ні криниця то переказ. У кінці XV - початку XVI століття Хортиця стала центром запорізького козацтва. Існує версія, що на Хортиці розташовувалася перша Запорізька Січ. Її будівництво пов'язують з відомим шляхтичем Дмитром Вишневецьким. За часів Богдана Хмельницького на Хортиці збиралися козацькі загони для боротьби з поляками. Вся подальша історія острова багата подіями, а також тісно пов'язана з запорізьким козацтвом.

Сьогодні Хортиця знаходиться в межах великого індустріального центру, міста Запоріжжя. Хортиця є національним заповідником і охороняється державою. На острові діє сучасний музей, присвячений історії козацтва.

 

Старший викладач кафедри організації
виробництва, бізнесу та менеджменту
Островерх Ольга Василівна

Переглядів: 664 | Додав: Elenapavlyuk88 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: