Головна » 2014 » Листопад » 25 » Інтерактивні методи навчання у викладанні дисципліни «Політологія»
11:07
Інтерактивні методи навчання у викладанні дисципліни «Політологія»

Використання інтерактивних методів навчання під час семінарських занять посилює мотивацію студентів та суттєво урізноманітнює навчальний процес. 17 листопада 2014 р. асистентом-викладачем кафедри ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін кандидатом історичних наук І. В. Скубій було проведено семінарське заняття з «Політології» у формі громадських слухань на тему «Зовнішня політика України: від Київської Русі і до сьогодення». У заході прийняли участь студенти групи 34-ЕП Навчально-наукового інституту бізнесу і менеджменту.

Як правило, громадські слухання проводяться органами законодавчої влади і різними організаціями з метою одержання інформації, на якій ґрунтуються закони чи рішення, що стосуються інтересів населення, або ж для з’ясування суспільної думки. Навчальний процес було організовано наступним чином: студентів розподілено по різним відділам (умовного) державного органу влади та обрано його голову. У громадських слуханнях приймали участь такі відділи:

1. Відділ по вивченню дипломатії часів Київської Русі (Федюкін І.).
2. Відділ по вивченню зовнішньої політики доби козацтва (Саєнко І.).
3. Відділ по вивченню зовнішньополітичної діяльності українських урядів в роки національно-демократичної революції 1917-1921 рр. (Саєнко А.)
4. Відділ по вивченню зовнішньої політики Радянської України (1920-1930-ті рр.) (Колісник Ю.)
4. Відділ по вивченню української дипломатії радянської доби (1945 – 1991 рр.) (Бовдуй А., Шевченко В.)
5. Відділ по вивченню сучасної зовнішньої політики України (Марченко А., Кривоніс І.)

Головна мета заходу полягала у з’ясуванні ключових принципів зовнішньополітичної діяльності, визначенні основних засад української дипломатії від часів Київської Русі до сучасності, їхніх історичних закономірностей та зв’язків. Громадські слухання розпочалися зі вступного слова голови відділу, яким було обрано Федюкіна Ігоря. Він представив присутнім працівників своїх відділів, після чого були заслухані їхні доповіді про виконану роботу з вивчення зовнішньополітичної діяльності в різні періоди історії України.

Складовою частиною громадянського суспільства є засоби масової інформації, тому у слуханнях приймали участь і представники українських ЗМІ – Онопрієнко К. та Хлівняк О., які своїми змістовними та критичними зауваженнями довели, що деякі відділи мають недоліки у своїй роботі, та актуалізували деякі питання зовнішньополітичного курсу українських урядів.

У результаті роботи у таких «відділах» студенти закріпили вивчений матеріал, отримали уявлення про роботу державних та громадських органів влади, набули практичний досвід у визначенні і поясненні основних засад та принципів зовнішньополітичної діяльності Української держави від часів Київської Русі до сучасності.

 
 
 
 
 
 
Переглядів: 754 | Додав: SK | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: