Головна » 2014 » Листопад » 1 » МИСТЕЦТВО ВИШИВКИ ХРЕСТИКОМ
11:06
МИСТЕЦТВО ВИШИВКИ ХРЕСТИКОМ

    Вишивка на Україні – один з найбільш улюблених і поширених різновидів народної творчості. Загальноулюблена вишивка хрестиком, так само як і інші види рукоділля, має свою історію і з кожним днем набуває все більшої популярності. Немає точних відомостей про те, де і коли з’явилася вишивка взагалі, і коли вишивка хрестиком виділилася в окремий вид рукоділля. Оригінальних вишивок, що датуються раніше ХII століття, майже не залишилося. Але зображення одягу і предметів інтер'єру свідчать про те, що вишивка з'явилася набагато раніше. У різних країнах узори відрізнялися як стилем так і кольором. У вишивці відбивалися національний колорит і власне бачення краси кожного народу

    Вишивка хрестиком - один з найпопулярніших видів рукоділля, мистецтво бере своє коріння з епохи первісної культури, коли люди використовували стьобання кам'яними голками при шитті одягу з шкур тварин. У наш час вишивка хрестиком набула масового характеру, вишивають не лише жінки, але і чоловіки  - створюють шедеври на канві за допомогою голки і кольорових ниток муліне, використовуючи техніку в повний хрест і гобеленовий напівхрест.

  Яскравим прикладом техніки вишивки є представлена на ІІІ Загальноуніверситетському конкурсі-виставці творчих робіт та виробів «Барви осені» робота старшого викладача кафедри Організації виробництва, бізнесу та менеджменту, людини невичерпного творчого таланту Харчевнікової Лілії Сергіївни «Лебеді материнства».

    Вишивка - класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває невичерпне багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту. Прискорений ритм сьогодення, поява нових видів і форм дозвілля, народження нових народних традицій — все це впливає і на характер вишивки.

    Високим художньо-технічним рівнем виконання вирізняються вишиті роботи Харчевнікової Л.С.

 

     Вишиті картини, на перший погляд, не мають ніякого значення в житті сучасної людини, але вони віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії і є живущим бальзамом, який сповнює нас споконвічною могутньою силою українського народу.

Заступник директора ННІ БМ
Заїка С.О.

 

Переглядів: 1291 | Додав: SK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: